Dziś po wysłuchaniu wszystkich zdań i pewnem doświadczeniu odczuwam brak powyższy [postnych przepisów kulinarnych] tym mocniej, gdy widzę, jak liczne domy z winy gosposi naszych zatracają święty nasz obrządek i tradycje matek i babek naszych, nie szanując dni postnych.
Cała generacja wyrasta uważając zachowanie postów za przesąd i rzekomo zbytek zamożnych, gdyż niejedna gospodyni twierdzi, że zachowując dziś post "nie mamy co jeść".
Juliuszowa Albinowska, Oszczędne obiady postne, Lwów ok. 1909
Marzec
11. Zupa piwna, śledzie marynowane z kartoflami pieczonemi, legumina z ryżu.
12.Zupa grochowa z kapustą, jaja na gorąco, pierogi z powidłami.
13.Zupa z tartem ciastem, lin w galarecie, kapusta włoska z grzybami, budyń z chleba.
14.Zupa z bułek, szczupak z parmezanem, kotlety z kartofli, legumina migdałowa.
15.Zupa rumiana, szczupak lub karp po węgiersku, kapusta, szodowa legumina.
16.Barszcz ze śmietaną i z fasolą, szczupak z jajami, jarmuż z kasztanami, legumina grysikowa.
17.Zupa rybna, szczupak gotowany, paszteciki z grzybów, pierogi leniwe bez sera.
18.Zupa grzybowa, karp nadziewany, jaja faszerowane, knedle z bułki.
19.Zupa kminkowa, śledzie marynowane z kartoflami pieczonemi, krokiety z ryżu.
20.Zupa z bułek, lin w galarecie, marchew z grzankami, krokiety z ryżu.
21.Zupa z tartem ciastem, kapusta z grzybami, pierogi z serem.
22.Zupa wina, jaja na gorąco, pierogi z powidłami.
23.Polewka z wina, kotlety z kartofli, knedelki z sera.
***
A dziś w paśniku pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy. Gorąco polecam! To kolejny, obok smalcu, hit wegańskiej blogosfery. Można też do niego dodawać żurawinę czy suszone śliwki. Ciekawe przepisy znajdziecie tutaj.
Autorskim, toruńskim dodatkiem była posypka z tartych pierników (tych bez czekolady i bez lukru, oczywiście!), która nadała pasztetowi delikatnie korzenny aromat.
Tutaj pasztet przed umieszczeniem w komorze zapiekającej:
A tutaj na kilka sekund przed zniknięciem z talerza:
Z paśnika postnika |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz